12. Simpozij Filozofije medija i srodnih disciplina

IZVEDBE IDENTITETA U DIGITALNOJ KULTURI

Poštovane kolegice i kolege,

uvijek ponajviše poštujemo teme i prijave koje donose svježa, aktualna razmišljanja sudionika naših skupova, neovisno o središnjoj temi našeg simpozijskog druženja. U tom smislu sve su teme dobro došle. No naglasak  našeg sljedećeg zajedničkog znanstvenog propitivanja bit će Izvedbe identiteta u digitalnoj kulturi.

Pozicija opreza i osluškivanja zastarjela je u vremenu naglih promjena sustava za izvedbu identiteta. Ljudsko tijelo, bijegom iz organske realnosti, postaje akcijom i prestaje biti (jedina) mjera čovječnosti. Predajemo se na milost kiber-realnosti i, poput dezorijentiranih izbjeglica, tražimo ljudsko u post-ljudskom (Hayles). Digitalna kultura srdačno nas dočekuje, ali samo kao partnere za kreaciju nove realnosti. Započinje nadmetanje izvedbe identiteta ljudskog i izvedbe tijela od podataka. To je bitka na koju se kiber-prostor priprema još od kada su Pirandellovi likovi izašli iz arhive tekstova u prostor publika, a onda i dalje, u fizičku stvarnost. U početku ćemo biti fascinirani izvedbama simulacija kojima se strojevi predstavljaju kao svemogući. Vremenom ćemo se prilagoditi i izraditi nova oruđa prilagođavanjem dramaturgije izvedbe identiteta. Kao što smo i prije uočavali izvedbu osobnosti u društvenim interakcijama (Goffman), ovisnost o izvedbenosti svojih radnih sposobnosti (McKenzie), pomiješali privremenost umjetničke izvedbe s trajnošću posljedica izvedbe u ritualu (Turner), suprotstavljali fizičko tijelo digitalnom u umjetničkim izvedbama (Dixon) i stvarali arhitekturu prvih računala inspirirani kazališnom dramaturgijom (Laurel), itd. Globalna digitalna mreža zapravo je pozornica izvođenja spektakla koji je konstituiran ne-linearnom dramaturgijom. Današnje predstave, umjetničke i društvene, funkcionalne su i u uvjetima prekidanja kontinuiteta, neumoljivosti algoritma, disperziji katarze, izvedbom u bez-povijesnom vremenu i sl. Možemo li već danas analizama takvih izvedbenih modela prepoznati pravila, kodove i nove dramaturgije budućnosti? Hibridne forme, koje nastaju isprepletenošću ljudskog i strojnog, održavaju se logikom objekata u bazama podataka, umjesto dosadašnjim tradicionalnim ljudskim naracijskim tehnikama ili fikcijama. Analiza interakcije strojnog i ljudskog već proizvodi nove ideje u kognitivnoj znanosti, filozofiji medija, umjetnosti i istraživanju evolucije. Primjerice, izvedba identiteta tehnološkim ubrzanjem (McLuhan) kreirala je hibridnu formu kibernetike i egzistencijalizma, nekada zaboravljenih područja. Pozivamo Vas da nam se pridružite u nastojanju da analiziramo nove oblike izvedbe identiteta u digitalnoj kulturi, a koji re-evaluiraju, isprepleću i ponovno kodiraju elemente post-humane, ali nikako ne-humane, civilizacije budućnosti.

 

Prijedlozi za raspravu:

- Mediji i medijske izvedbe

- Računalni obrasci prezentiranja i umijeće izvedbe

- Koliko je humanog u post-humanom

- Odsutnost kao trag prisutnog, ljudsko u kiber-prostoru

- Kibernetika i Egzistencijalizam

- Umjetnička i medijska dramaturgija

- Ne-linearna dramaturgija, od suvremenog kazališta do mrežne komunikacije

- Ljudsko tijelo kao izvođačko tijelo podataka

- Umjetničke izvedbe između negacije i adoracije digitalnog sučelja

- 'Čipiranje' misaonog procesa

- Čovjek između metaforičkog i kibernetičkog

- Dramaturgija mišljenja

 

Kao i uvijek, ponovimo, otvoreni smo i za ona istraživanja unutar filozofije medija i srodnih disciplina na kojima trenutno radite i koje biste voljeli prezentirati, a koja nisu izravno povezane s osnovnom temom.

Dobro došli!

 

Predsjednik programskog odbora

Dr. sc. Leo Katunarić

 

Predsjednik organizacijskog odbora

Prof. dr. Sead Alić

 

Zagreb, 28. 10. 2021.