12. Simpozij Filozofije medija i srodnih disciplina

SIMPOZIJ FILOZOFIJE MEDIJA – FM 2022

 


Centar za filozofiju medija Zagreb
10000 Zagreb
www.centar-fm.org

 

ZAGREB
MUZEJ SUVREMENE UMJETNOSTI
22. – 24. 9. 2022.
10 – 17 SATI

ROK ZA PRIJAVU ZA SIMPOZIJ FM 2022.: 1. 6. 2022.

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Teme (okvirno):

- Mediji i medijske izvedbe

- Računalni obrasci prezentiranja i umijeće izvedbe

- Koliko je humanog u post-humanom

- Odsutnost kao trag prisutnog, ljudsko u kiber-prostoru

- Kibernetika i Egzistencijalizam

- Umjetnička i medijska dramaturgija

- Ne-linearna dramaturgija, od suvremenog kazališta do mrežne komunikacije

- Ljudsko tijelo kao izvođačko tijelo podataka

- Umjetničke izvedbe između negacije i adoracije digitalnog sučelja

- 'Čipiranje' misaonog procesa

- Čovjek između metaforičkog i kibernetičkog

- Dramaturgija mišljenja

 

Poštovane kolegice, poštovani kolege,

uz podsjetnik na prijavljivanje ovogodišnjeg druženja u filozofiju medija i srodne discipline i jedna lijepa informacija. Ovogodišnji skup bit će održan uživo u Muzeju za suvremenu umjetnost u Zagrebu  22.-24. rujna.

Razgovaramo i o mogućnosti sudjelovanja umjetnika sa svojim radovima u prostoru u kojemu će se ovogodišnji skup održati, pa u tom smislu stojimo otvoreni i za vaše inicijative.

Uvijek ponajviše poštujemo teme i prijave koje donose svježa, aktualna razmišljanja sudionika naših skupova, neovisno o središnjoj temi našeg simpozijskog druženja. U tom smislu sve su teme dobro došle. No naglasak  našeg sljedećeg zajedničkog znanstvenog propitivanja bit će

 

Izvedbe identiteta u digitalnoj kulturi.

Pozicija opreza i osluškivanja zastarjela je u vremenu naglih promjena sustava za izvedbu identiteta. Ljudsko tijelo, bijegom iz organske realnosti, postaje akcijom i prestaje biti (jedina) mjera čovječnosti. Predajemo se na milost kiber-realnosti i, poput dezorijentiranih izbjeglica, tražimo ljudsko u post-ljudskom (Hayles). Digitalna kultura srdačno nas dočekuje, ali samo kao partnere za kreaciju nove realnosti. Započinje nadmetanje izvedbe identiteta ljudskog i izvedbe tijela od podataka. To je bitka na koju se kiber-prostor priprema još od kada su Pirandellovi likovi izašli iz arhive tekstova u prostor publika, a onda i dalje, u fizičku stvarnost. U početku ćemo biti fascinirani izvedbama simulacija kojima se strojevi predstavljaju kao svemogući. Vremenom ćemo se prilagoditi i izraditi nova oruđa prilagođavanjem dramaturgije izvedbe identiteta. Kao što smo i prije uočavali izvedbu osobnosti u društvenim interakcijama (Goffman), ovisnost o izvedbenosti svojih radnih sposobnosti (McKenzie), pomiješali privremenost umjetničke izvedbe s trajnošću posljedica izvedbe u ritualu (Turner), suprotstavljali fizičko tijelo digitalnom u umjetničkim izvedbama (Dixon) i stvarali arhitekturu prvih računala inspirirani kazališnom dramaturgijom (Laurel), itd. Globalna digitalna mreža zapravo je pozornica izvođenja spektakla koji je konstituiran ne-linearnom dramaturgijom.

Današnje predstave, umjetničke i društvene, funkcionalne su i u uvjetima prekidanja kontinuiteta, neumoljivosti algoritma, disperziji katarze, izvedbom u bez-povijesnom vremenu i sl.

Možemo li već danas analizama takvih izvedbenih modela prepoznati pravila, kodove i nove dramaturgije budućnosti?

Hibridne forme, koje nastaju isprepletenošću ljudskog i strojnog, održavaju se logikom objekata u bazama podataka, umjesto dosadašnjim tradicionalnim ljudskim naracijskim tehnikama ili fikcijama.

Analiza interakcije strojnog i ljudskog već proizvodi nove ideje u kognitivnoj znanosti, filozofiji medija, umjetnosti i istraživanju evolucije. Primjerice, izvedba identiteta tehnološkim ubrzanjem (McLuhan) kreirala je hibridnu formu kibernetike i egzistencijalizma, nekada zaboravljenih područja.

Pozivamo Vas da nam se pridružite u nastojanju da analiziramo nove oblike izvedbe identiteta u digitalnoj kulturi, a koji re-evaluiraju, isprepleću i ponovno kodiraju elemente post-humane, ali nikako ne-humane, civilizacije budućnosti.

 

U ime ovogodišnjeg Programskog i Organizacijskog odbora
Leo Katunarić i Sead Alić